Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Al 180 eenden gestorven na actie Animal Resistance

Al 180 eenden gestorven na actie Animal Resistance

Nieuws
11/11/2019

Afgelopen zaterdag bezette een veertigtal activisten van Animal Resistance het bedrijf van Filip Callemeyn in Bekegem. Ze voerden naar eigen zeggen actie tegen de wanpraktijken en eisten met om Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) te spreken.

"Maar eenden zijn erg stressgevoelig", vertelt Callemeyn. "Als er dan een zootje ongeregeld in witte pakken, met veel lawaai en met gsm-camera's in aanslag de stal binnenvalt, gaan de dieren in shock. Voor hen is dat een enorm bedreigende situatie die bovendien erg lang heeft geduurd. Sommigen wilden de eenden zelfs aaien. Ik wist al snel dat de stal zo goed als verloren zou zijn en kijk, ondertussen zijn al 180 dieren gestorven."

De zaakvoerder meent dat Animal Resistance vooral hun organisatie in the picture wou plaatsen, maar dat ze erg dom en zonder kennis van zaken hebben gehandeld. Hij heeft al stappen ondernomen om een klacht in te dienen. Bovendien meent de eendenkweker dat hun actie achterhaald is omdat de sector toch al in een uitdoofscenario zit.

Reactie Animal Resistance

Animal Resistance zegt dan weer dat de feiten niet vastgesteld zijn door een onafhankelijke dierenarts. “De hoge sterftecijfers zijn te verklaren door het dwangvoederen en niet door onze actie. Wij waren voorbereid en voortdurend begeleid door onze eigen dierenarts ter plaatse. Hierdoor hebben we uitermate rustig en correct gehandeld. Het onmiddellijk neerzitten, het niet gebruiken van flits op de camera’s en de rustige en lage toon van communicatie, is te zien op onze livestream. De politie daarentegen heeft geen enkele maatregels genomen, zoals onder andere de veiligheidsvoorschriften naar kledij of hun gedrag rond de dieren.”

Lees verder: 

Dierenrechtenactivisten bezetten eendenboerderij 

 

 

Auteurs: 
Maxim De Roo