Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Artsen in de Westhoek dreigen overbelast te geraken

Artsen in de Westhoek dreigen overbelast te geraken

Nieuws
15/09/2020

Ze roepen hen op het hoofd koel te houden en niet te panikeren bij de minste ziektesymptomen die ze ondervinden. Met de open brief willen ze een positieve boodschap brengen. "Blijf je sociaal leven leiden. Dat kan als je je aan de regels houdt"

De huisartsen willen vermijden dat ze overbelast geraken want ze krijgen steeds meer vragen om een test af te nemen. "Afstand houden en met zeep de handen wassen blijft de gouden standaard. Alle andere raadgevingen en adviezen spruiten voort uit die twee gouden regels, hoe ingewikkeld sommige maatregelen ook schijnen," luidt het in de brief. "Alleen als je langer dan 15 minuten dicht bij een besmet persoon vertoeft, ben je een hoogrisicopatiënt, en is een test nuttig. In alle andere situaties, de zogenaamd laagrisicosituaties, is een test overbodig, niet nuttig en zelfs contraproductief, omdat dit de zorg voor echt zieke mensen vertraagt".

Scholen, instellingen en bedrijven

Ze pleiten wel voor goedkopere en minder belastende speekseltesten voor bijvoorbeeld personeel van instellingen, bedrijven en scholen. Zo kan men zich proactief een beeld vormen van de viruscirculatie in het bedrijf, de school of de instelling, en kan men de preventieve maatregelen verscherpen of aanpassen aan de hand van de meting van de virushoeveelheid in de populatie. Om dit betaalbaar te houden worden die tests aanbevolen in steekproeven, maar wel in een vrij hoog tempo, bv wekelijks".