Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dedecker behoudt parlementaire onschendbaarheid

Dedecker behoudt parlementaire onschendbaarheid

Nieuws
14/02/2020

Voormalig schepen Liliane Dewulf (CD&V) legde bij de Brugse onderzoeksrechter Wittouck een klacht met burgerlijkepartijstelling neer tegen Jean-Marie Dedecker. Als toenmalig oppositielid hekelde Dedecker mogelijk gesjoemel rond de bouw van het nieuwe casino van Middelkerke. Volgens Dewulf publiceerde Lijst Dedecker in haar partijkrantje lasterlijke beweringen met de bedoeling om haar te schaden. Het ging over het mogelijk bevoordelen van haar schoonbroer bij verschillende vastgoedprojecten, maar dat ontkent Dewulf met klem.

Het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge wil op de zitting van de raadkamer van 17 juni voor alle feiten de buitenvervolgingstelling vragen. Toch moest de Gentse procureur-generaal de Kamer vragen om de parlementaire onschendbaarheid van Dedecker op te heffen. In de praktijk is het immers altijd mogelijk dat de raadkamer alsnog zou beslissen om Dedecker naar de strafrechter te verwijzen.

De Commissie voor Vervolgingen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers stelde voor om niet op de vraag van de procureur-generaal in te gaan, omdat het gerechtelijk onderzoek onvolledig werd gevoerd. Zo werd bijvoorbeeld niet nagegaan of de beweringen over Dewulf klopten. De Kamer heeft nu met dat advies ingestemd, zodat Dedecker zijn parlementaire onschendbaarheid kan behouden.

Bekijk ook:

Auteurs: 
Belga