Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Strandredders kloppen hun laatste uurtjes

Strandredders kloppen hun laatste uurtjes

Nieuws
15/09/2020

Vanaf morgen is het in principe dan verboden om nog in zee te zwemmen.  Ook voor de redders was de zomer toch wel bijzonder. De Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) is tevreden over het afgelopen seizoen, ondanks de moeilijke start. Zo konden er geen examens voor redders doorgaan door COVID-19 waardoor er in juli een tekort was. "Maar al bij al is alles goed verlopen. De redders hebben respect voor alle strandgangers die de coronamaatregelen hebben gevolgd, en zijn hen dankbaar", klinkt het. "In de maanden juli liepen 387 kinderen verloren, in augustus waren dat er 692".

In de aanloop naar de zomervakantie ontstond er ook commotie omdat redders wettelijk gezien niet mochten reanimeren door corona. In de plaats daarvan moesten ze een speciale beademingsballon gebruiken, maar die mocht volgens de wet dan weer alleen door dokters en verpleegster worden gebruikt. "Maar onze redders hebben dat toestel uiteindelijk niet moeten gebruiken. De meest gebruikte materialen waren mondmaskers en handschoenen."

Blankenberge

In Blankenberge waren er deze zomer 26 reddende interventies. Daarnaast nog eens 1000 EHBO-interventies, van kleine snijwonden tot reanimaties en dan ook nog 350 verloren gelopen kinderen. Op 8 augustus, de dag van de vechtpartij, draaide de sfeer om. Hoofredder Tom Coccle: "Als er één iets verdronken is, is het een beetje ons imago. We waren die dag zeer goed bezig. We hadden al 44 kinderen, we hadden iemand in de EHBO en we hadden al mensen uit het water gehaald en dan besliste een groep om hier de boel op stelten te zetten. Dat heeft de sfeer voor iedereen verpest".

Bekijk ook: