Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Veelbesproken proces van start: West-Vlaamse actrices oog in oog met Bart De Pauw?

Veelbesproken proces van start: West-Vlaamse actrices oog in oog met Bart De Pauw?

Nieuws
13/10/2021

Vandaag komen het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen aan het woord, dan kennen we dus de gevorderde straf voor de televisiemaker. Op de banken van de burgerlijke partijen zitten negen van de dertien vrouwen die uit het onderzoek naar voren kwamen als vermeende slachtoffers. Het gaat onder meer om de actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert - twee vrouwen met wie De Pauw een buitenechtelijke relatie had - Ella-June Henrard en Lize Feryn.  Ook het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen stelde zich burgerlijke partij. Alle burgerlijke partijen worden vertegenwoordigd door meesters Christine Mussche en An-Sofie Raes. (lees verder onder de foto)

Nieuwe getuigenissen

Enkele dagen geleden bleek dat nog enkele andere vrouwen intussen hebben getuigd over gelijkaardige feiten. Maar zij kunnen zich geen burgerlijke partij meer stellen aangezien hun getuigenis kwam na de inleidingszitting. De vier vrouwen die wel al in het dossier vermeld worden maar nog geen burgerlijke partij waren, kunnen wel nog aansluiten bij dit geding. 

"We gaan eindelijk kunnen vertellen wat we te vertellen hebben." Dat zei advocate Christine Mussche, die in het proces tegen televisiemaker Bart De Pauw de burgerlijke partijen vertegenwoordigt, bij het binnengaan van de rechtszaal. Mussche vertegenwoordigt negen vrouwen die De Pauw beschuldigen van belaging en ook het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Ze krijgt vandaag de tijd om hun versie van de feiten uiteen te zetten. "We gaan trachten om dat zo sereen en goed mogelijk te doen", zei ze.

Vrijspraak

Morgen komt de verdediging aan het woord. De advocaten van De Pauw gaan resoluut voor de vrijspraak en menen dat er geen sprake is van een misdrijf. Na de verdediging krijgt elke partij nog een laatste repliek en nemen drie rechters het dossier in beraad. Het vonnis wordt ten vroegste vier weken na de laatste procesdag verwacht. Dat is op 11 november, een wettelijke feestdag waardoor het wellicht pas 18 november wordt. Maar de kans is groot dat de rechtbank meer tijd neemt voor het vonnis en het pas in december klaar zal zijn.

Intussen startte De Pauw ook al een burgerlijke procedure op voor de rechtbank in Brussel tegen de VRT. De Pauw, zijn productiehuis en zijn gezin menen dat de stopzetting van hun samenwerking voorbarig was en heeft geleid tot enorme reputatieschade. Alles samen werd zo'n 12 miljoen euro aan schadevergoedingen geëist.

Lees ook:

Auteurs: