Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Zara landt in Wevelgem: jongste vrouw ooit die solo rond wereld vloog

Zara landt in Wevelgem: jongste vrouw ooit die solo rond wereld vloog

Nieuws
20/01/2022

Zara is geboren in Kortrijk. Op het vliegveld waren enkele honderden mensen aanwezig om Zara welkom te heten. Bij de landing kreeg Zara een ere-saluut van de brandweer.

"Ik ben heel blij. Het waren vijf lange maanden en het is bizar om terug te zijn", zegt Zara Rutherford. Ook papa Sam is apetrots op zijn dochter: "Heel blij voor wat ze heeft bereikt. Ook om meisjes en jonge vrouwen aan te moedigen om ‘out of the box’ te denken. En dingen te doen waarvan de maatschappij niet meteen verwacht dat ze ze doen."

Na dit record wil Zara het na haar universitaire studies schoppen tot astronaute.

Wereldrecord verbroken

Gisteren is Zara geland in het Duitse Frankfurt.  Het plan was dat ze zondag een tussenstop zou maken in de kleine luchthaven Frankfurt-Egelsbach, maar dat lukte door de mistvorming ter plaatse niet. Zondag deed ze een tussenlanding in Tsjechië. Ook maandag en dinsdag werd ze gehinderd door de slechte weersomstandigheden.

In totaal heeft Zara 51.000 kilometer gevlogen, 52 landen bezocht in vijf verschillende continenten. En dat alles op vijf maanden tijd, ofwel 155 dagen.

"Uitkijken om familie terug te zien"

Uiteindelijk lukte het haar toch om woensdag te landen in Frankfurt-Egelsbach. Daar zei ze aan het persagentschap DPA dat ze er naar uitkijkt om naar België terug te keren en om haar familie te zien.

(lees verder onder de foto)

Het ultralichte sportvliegtuig waarmee Rutherford de recordpoging onderneemt, is van het type Shark ultralight, dat wordt gezien als het snelste microlichte vliegtuig. Het heeft een kruissnelheid van 300 kilometer per uur. Normaal is het een tweezitter, maar voor deze onderneming werd een stoel verwijderd en een extra benzinetank toegevoegd. Met de recordpoging wil de tiener ervoor zorgen dat meer meisjes zich gaan interesseren voor de luchtvaart.

Bekijk hier de reportage in het middagnieuws:

Auteurs: 
Belga - Redactie